Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Η ΞΕΝΙΤΙΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ & ΦΙΛΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ»


Πάτρα, Του ανταποκριτή μας Γιάννη Πορφύρη


Σε λαϊκό πανηγύρι εξελίχτηκε η τελετή λήξης των χορευτικών τμημάτων της νεοσυσταθείσης φιλοπροόδου και δραστήριας μεγάλης πολιτιστικής κοινότητας με την επωνυμία “ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ” που έλαβε χώρα  το βράδυ, στις 19 Ιουν. 2017 στο κατάμεστο Θεατράκι της Μαρίνας Πατρών, κάτω από τον καταγάλανο ουρανό κι με φόντο την υπέροχη θάλασσα  που λαμπύριζε από το γλυκό φως του φεγγαριού.
Πολύς ο κόσμος, δεν έπεφτε καρφίτσα κάτω, γέμισαν ασφυκτικά τα διαζώματα και οι παράπλευροι χώροι. Η εκδήλωση άρχισε με καλωσορίσματα του Δ.Σ., ευχαριστίες και  χαιρετισμούς.
Την έναρξη ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος, υπεύθυνος του Τμήμ. Νεολαίας  Ι.Μ. επικεντρώνοντας  το χαιρετισμό του στη σημασία της λέξης Στέγη Πολιτισμού. Τον ακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Κώστας Καρπέτας κ.λ.π. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Στέγης κ. Παναγιώτης Φραντζής έδωσε το στίγμα της μεγάλης προσπάθειας της κοινότητας, έκανε πλούσιο απολογισμό δράσεων,  που έφτασε μέχρι τα βάθη της Ασίας  και τη μακρινή Κίνα  όπου ταξίδεψε το χορευτικό τμήμα και έλαβε μέρος σε διεθνές παραδοσιακό φεστιβάλ, δίδοντας αίγλη στην πατρίδα μας. Αμέσως η πίστα  γέμισε από δεκάδες χορευτές και χορεύτριες των έξη τμημάτων (Ηπείρου, Αιγαίου, Μικράς Ασίας, Ιονίου, Πελοποννήσου και Λαϊκό). Την παράσταση έκλεψε το θαυμάσιο παραδοσιακό τμήμα “ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ”,  του Λαογραφικού Ομίλου Άρτας με το δικό του καταπληκτικό σχετικό πρόγραμμα.
 
Το θέμα της εκδήλωσης “Η ΞΕΝΙΤΙΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ” πρωτότυπο, συγκινητικό, παραδοσιακό και κοινωνικό, άγγιξε τις φλέβες και την καρδιά των θεατών.  Το σενάριο ήταν άριστα σκηνοθετημένο και τελέστηκε με άριστη επίδοση. Το πρώτο τμήμα με τίτλο “ΞΕΠΡΟΒΟΔΙ”  παρουσίασε το παραδοσιακό χορευτικό τμήμα Ηπείρου αρχίζοντας με σχετικό δρώμενο και πρόγραμμα δημοτικών τραγουδιών ξεπροβοδίσματος ξενιτιάς “Ξενιτεμένο μου πουλί”, “Γιάννη μου το μαντίλι σου”, “Έρχομαι από τα ξένα”, καταχειροκροτούμενο.
Το Τμήμα Αιγαίου παρουσίασε το ζύμωμα της νοικοκυράς του σπιτιού, σαν αποχαιρετούσε τον ξενιτεμένο μέλος, με δρώμενο και σχετικούς χορούς ξενιτιάς. Εντυπωσίασε και ο χορός του Καλύμνιου νεολαίου σφουγγαρά  που προσβλήθηκε από ημιπαραλυσία, από τη γνωστή νόσο των δυτών σφουγγαράδων και την υπερπροσπάθεια να σηκωθεί και να χορέψει καταχειροκροτούμενος!  Το τρίτο κομμάτι ήταν πολύ συγκινητικό, παρουσιάστηκε από το τμήμα Μικρασιατικών χορών και είχε θέμα “Ξεριζωμός”, ενός πονεμένου λαού της Μικράς Ασίας, της μάνας Σμύρνης και του Πόντου. 

Η χαρά και ο ενθουσιασμός όλων έφθασε στο ΖΕΝΙΘ όταν στην πίστα ανέβηκαν οι χορεύτριες του τμήματος λαϊκών της μοναδικής και καταξιωμένης στο Πατρινό κοινό δασκάλας, της κας Βούλας  Κωνσταντάτου, χορεύοντας εκλεκτά λαϊκά (Χασάπικο γρήγορο Απταλικο Χασάπικο Ζεϊμπέκικο Χασαποσέρβικο) με κεντρική ιδέα την ξενιτιά! Σκέτο μπαλέτο το χορευτικό, εντελώς συγχρονισμένο, αψεγάδιαστο, αλάνθαστο! Χαιρόσουν να βλέπεις ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ σε τέλειο συγχρονισμό!!! Όρθιοι οι ακροατές σιγοτραγουδούσαν, καθώς έριχνε η κα Βούλα  τις ζεϊμπεκιές της με τα άλλα κορίτσια, χορεύοντας τη μοναδική επιτυχία του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη «Σαν απόκληρος γυρίζω»!
Σειρά είχαν μετά οι εκλεκτοί φιλοξενούμενοι του Λ.Ο. “ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ”, παρουσιάζοντας υπέροχο πρόγραμμα των ξενιτεμένων της Ηπείρου. Αστέρια πραγματικά τα μέλη του ομίλου καταχειροκροτήθηκε!
Κάποτε οι ξενιτεμένοι, αφού δυναμώσουν οικονομικά και σταθούν στα πόδια τους, επιστρέφουν και οι σκηνές της επιστροφής  θαυμάσιες, συγκινητικές  και όμορφες. Αυτές τις σκηνές ζωντάνεψαν με τα δρώμενα και τους χορούς  που παρουσίασε το τμήμα χορών Ιονίων νήσων. Την παρουσίαση των δρώμενων της επιστροφής  έκανε με άριστο τρόπο το Τμήμα χορών Πελοποννήσου, με τίτλο “ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΣΟΦΡΑ”, λεβέντικα τραγούδια με το στόμα και με γλεντζέδικο χορό. Εδώ κατέπληξε το μέλος της Στέγης και χορευτής κ. Παναγιώτης Κόρδας  αποδίδοντας  το τραπεζιάτικο τραγούδι  “Φίλοι καλώς ορίσατε” καταχειροκροτούμενος! 
 Το ομορφότερο τμήμα της παράστασης ήταν οι λιλιπούτειοι κομπάρσοι  των δρώμενων, δηλαδή τα μέλη των παιδικών τμημάτων που συμπλήρωσαν το παζλ  της καταπληκτικής παράστασης. Πολύ συγκινητικό να βλέπεις ομάδα μικρών παιδιών ντυμένα παραδοσιακά, να πεζοπορούν με τους ξεσπιτωμένους και κρατώντας τα μπογαλάκια τους, να συμμετέχουν στα δρώμενα και να δίνουν τόνο αισιοδοξίας  για αέναη συνέχιση της Ελληνικής παράδοσης.
Η τελετή μας βρήκε λίγο πριν το μεταμεσονύκτιο μα κανείς δεν σηκώθηκε από τη θέση του. Και ο αποχαιρετισμός ήταν συγκινητικός. Η πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου “ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ” κα Αλέκα Γιολδάση, αφού ευχαρίστησε  το Πατρινό κοινό για τη ζεστή φιλοξενία γέμισε με καλούδια τον επικεφαλής της στέγης Αγία Λαύρα φιλοπρόοδο και δραστήριο πρόεδρο της, κ. Παναγιώτη Φραντζή, που ανταπέδωσε με τη σειρά του κι αυτός με ζηλευτά δώρα τον όμιλο.
Ακολούθησαν κοινός αποχαιρετισμός των επτά χορευτικών και του Δ.Σ., απονομή τιμητικών διπλωμάτων και πλακετών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  και την αγάπη τους, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών με τον εκπρόσωπό της  Πανοσ. Αρχιμ. π. Ειρηναίο Σωτηρόπουλο, ο Αντιπερ/χης κ. Κώστας Καρπέτας, ο  Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης, που συμμετείχε και στο εορταστικό τραπέζι, ο πρόεδρος του οικονομικού επιμελητηρίου Πάτρας κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης, η Διαμερ. Σύμβουλος Πατρών κα Βικτωρία Παπαπαύλου, η πρ. δημοτική Σύμβουλος Αιγιαλείας δ. Ευγενία Παπαντωνοπούλου, οι πολιτευτές Αχαΐας κ. Ασημίνα Ζανιά, κ. Έλενα Κονιδάρη, η τέως περιφερειακή σύμβουλος κα Γεωργία Ντάτσικα, ο πρόεδρος Αιτωλοακαρνάνων Αχαΐας “ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ” κ. Γιάννης Πορφύρης, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών του Δ.Σ., η πρώην ταξίαρχος της ΕΛΛΑΣ και πολιτευτής της Ν.Δ. κα Έφη Γιαννιά, ο Αντιπρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου Μεσσηνίων  “Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ” κ. Κώστας Βοργιάς,   αντιπροσωπεία του τμήματος ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ “ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ” ο συντονιστής των Patrinistas κ. Σπύρος Χρονόπουλος, χαρίζοντας υπέροχες φωτογραφίες της εκδήλωσης, η διευθύντρια νοσηλευτικής του Π.Γ.Ν.Π. κ Παρασκευή Φιλντισένιου, εκπρόσωποι των Κυπρίων της Ε.Κ.Ν.Α. και του Συνδέσμου Αχαΐας Κύπρου “ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ” εκπρόσωποι του Ναυπακτιακού Συνδέσμου Πατρών, εκπρόσωποι του συλλόγου Άνω Σουδαναίικων Αχαΐας, αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Βονώρτας “ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ” κ.α. Την αφήγηση των κειμένων στα δρώμενα την έκανε ο θεατρολόγος κ. Κωνσταντίνος Μαλαμής.
Την εκδήλωση στήριξαν ο Τ.Σ. ΛΥΧΝΟΣ (χορηγός επικοινωνίας βιντεοσκόπηση), η Ποτοποιία  ΧΑΧΑΛΗΣ, οι Patrinistas (φωτογραφ. ρεπορτάζ), η εφημερίδα “ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS”,  η ομογενειακή διαδικτυακή εφημερίδα “ΝΕΑ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ” και δεκάδες ιστολόγια.

Ο Πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος κ. Παν. Φραντζής καθώς και οι χοροδιδάσκαλοι κ. Βούλα Κωνασταντάτου και κ. Δώρα Ρωμηού ευχαρίστησαν τα μέλη της Στέγης καθώς και τους θεατές για την συμμετοχή και την στήριξη τους.
Την υπέροχη βραδιά  έκλεισε  μια όμορφη συνεστίαση  εμπλουτισμένη με φαγητά που  μαγείρεψαν οι κυρίες της Στέγης  και φοβερά γλυκά και όλοι μαζί έκλεισαν ραντεβού για του χρόνου με πολλές εκπλήξεις.
Με τη σειρά μας να συγχαρούμε  τον πρόεδρο της Στέγης κ. Παναγιώτη Φραντζή, τον Αντιπρόεδρο κ. Νικ. Παπανικολάου, όλα τα μέλη του Δ.Σ.  τους δασκάλους των τμημάτων, τους χορευτές, τις χορεύτριες, τους δεκάδες εθελοντές και κάθε συντελεστή της εκδήλωσης.  Κλείνοντας να αφιερώσουμε όλοι μαζί την πετυχημένη εκδήλωση στον μεγάλο ΑΠΟΝΤΑ, τον αείμνηστο πρόεδρο επί σειρά ετών του Παγκαλαβρυτινού συλλόγου Αθανάσιο Φραντζή, αδελφό του σημερινού προέδρου κ. Παναγιώτη Φραντζή, που τιμώντας το τεράστιο έργο του και την προσφορά του στην επαρχία Καλαβρύτων, παρέλαβε τη σκυτάλη με την δια βοής συμπαράσταση χιλιάδων φίλων και  οδηγεί τους φίλους της Στέγης Πολιτισμού και Παράδοσης σε όλο και ψηλότερες παραδοσιακές και πολιτιστικές κορυφές.
 

Αείμνηστε Άρχοντα Θανάση Φραντζή, νοερά σε βλέπαμε να φτερουγίζεις πάνω από τα κεφάλια μας, να χαίρεσαι μαζί μας,  να καμαρώνεις, να χειροκροτάς μαζί μας και να στηρίζεις τον αδελφό σου, κι εμείς δεν σε ξεχνάμε….

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ και βιντεορεπορτάζ. Δείτε  τα σπουδαιότερα στιγμιότυπα από την εκδήλωση από το παρακάτω βίντεο:


 Δείτε και φωτορεπορτάζ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου